You are currently viewing Wytrzymałe odbojnice narożne

Wytrzymałe odbojnice narożne

Dla przeciętnego człowieka nie mającego nic wspólnego z magazynem, czy parkingiem, słowo odbojnica nic nie mówi. Nic dziwnego, gdyż są to wytrzymałe elementy, które można zobaczyć w dużych zakładach pracy, w miejscach narażonych na uszkodzenia.

Prosty montaż odbojnic

odbojnice narożneWśród specjalistów i osób związanych z przepisami o bezpieczeństwie i higienie w pracy, słowo odbojnica ma wiele określeń. A mianowicie nazywana jest odbojem, odbojnikiem lub odbojoporęczą. Są to elementy wykonane z różnych materiałów, które mają służyć jako ochrona przed uszkodzeniami. Można nimi osłaniać maszyny, rogi elewacji, wystające elementy konstrukcji, czy nawet regały. W sprzedaży znajdziemy wiele rodzajów odbojnic, które mają szerokie zastosowanie. Mogą to być odbojnice narożne, regałowe, słupowe, liniowe, czy wiszące. To, co je łączy, to barwa jaką są pokryte. Wszystkie modele są pomalowane na żółty kolor i posiadają naniesione czarne, poprzeczne pasy. Mogą one posiadać odblaskowe elementy, jeżeli na przykład będą stosowane na zewnątrz budynków.  Narożne modele możemy spotkać, jak sama nazwa mówi na rogach regałów, czy ścian. Tego typu odboje można spotkać głównie w miejscach narażonych na uszkodzenia powstałe w wyniku ruchu transportu. Czasem narożna odbojnica jest stosowana łącznie ze słupową, w celu jeszcze lepszego zabezpieczenia rogu elewacji. Są one wykonane z metalu, drewna, czy plastiku i gumy, dzięki czemu można je dobrać do konkretnego przeznaczenia. Ich cena natomiast zależy od wyboru modelu i producenta.

Każdy zakład pracy posiada jakieś zabezpieczenia, które mają chronić pracowników i mienie firmy. Często są one wymagane przez odpowiednie przepisy, a czasem sami pracodawcy chcą się zabezpieczyć i wychodzą z założenia, że lepiej zapobiegać, niż naprawiać.