You are currently viewing Zbiorniki naziemne i podziemne na gaz

Zbiorniki naziemne i podziemne na gaz

Ogrzewanie domu na gaz jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Unikamy sadzy w pomieszczeniach, pyłu, nie brudzimy się, nie jest to czasochłonne. Wystarczy przekręcić pokrętło i już gaz płynie do naszego domu, do pieców grzewczych i nie tylko. W ten sposób bez pracy mamy ciepło i przyjemnie w każdym pomieszczeniu. Idealnie jeśli mamy możliwość podłączenia się do gazociągu miejskiego i korzystanie z gazu ziemnego, niestety nie wszędzie jest to możliwe.

Zasady montażu zbiornika na gaz

zbiornik na gazJeśli zdecydujemy się na ogrzewanie domu gazem, a nie ma w pobliżu gazociągu, do którego moglibyśmy się podłączyć rozwiązaniem jest założenie własnej instalacji na gaz płynny. To oczywiście wiąże się z zamontowaniem zbiornika na gaz. Jego zasady montażu określają przepisy prawa budowlanego. Niezbędny jest też projekt, pozwolenie i odbiór końcowy, dlatego warto jest wybrać firmę, która oferuje nie tylko same zbiorniki ale także wszelkie usługi związane z założeniem takiej instalacji. Niezbędne też będzie przeprowadzenie prac ziemnych dlatego warto wziąć to pod uwagę już w momencie wyboru zbiornika. Zbiornik na gaz płynny może być zamontowany na powierzchni działki lub zakopany pod ziemią. To drugie rozwiązanie jest dobre na małych działkach, aby nie zajmować za dużo wolnej przestrzeni. Zakopując zbiornika może on także znajdować się w bliższej odległości od zabudowań. Należy jednak kierować się tu poziomem wód gruntowych. Jeśli są za wysokie dyskwalifikuje nam to zakopanie zbiornika. Jego odległość od budynków zależy od pojemności. Minimum to 3 m jeśli mamy zbiornik o pojemności 2700 l. Przy największych zbiornikach o pojemności 6700 l odległość wzrasta do 7,5 m. Ważne tez są granice działku. Tu również powinien zostać zachowany dystans. W przypadku najmniejszych zbiorników jest to 1,5 m, większych 3,75 m. I ostatnia kwestia odległości to ich rozmieszczenie względem studzienki – 8 m, linii energetycznej – 3 m.

Warto jest pamiętać, że jeżeli zdecydujemy się na budowę własnej instalacji gazowej to nie musimy kupować zbiornika. Możemy dzierżawić go od dostawcy gazu. Wówczas mamy doliczoną co miesiąc stałą opłatę. Możemy też otrzymać w ramach umowy dzierżawy gwarancje stałej ceny gazu czy być czasowo zwolnieni z opłaty dzierżawy. Warto więc rozważyć wszystkie możliwości i wybrać dla siebie najlepszą.