You are currently viewing Zimowe odśnieżanie dachów

Zimowe odśnieżanie dachów

Pewnie większość z nas miała kiedyś przyjemność odśnieżać chodnik czy podjazd. Jednak odśnieżanie dachów nie wydaje się być czynnością, z którą wielu z nas miało styczność. Mają z tym związek nie tylko dość słabe zimy, które ostatnio mamy w Polsce ale też fakt, że nieczęsto zdajemy sobie sprawę, że coś takiego w ogóle trzeba wykonywać. Ale czy na pewno trzeba? Odpowiedź na to i inne pytania w tekście poniżej.

O zimowym odśnieżaniu dachów

odśnieżanie dachów małopolskaJak wiadomo, odśnieżanie podjazdu czy też chodnika pod domem jest obowiązkowe. Jednak niewielu myśli o odśnieżaniu swojego dachu. Czy jest to konieczne? A jeśli tak, to kiedy? Otóż w przypadku Polski, gdzie ostatnio nie mamy zbyt wielu opadów śniegu, odśnieżanie dachu prawdopodobnie niezbędne nie będzie (chyba że przyszła zima nas zaskoczy). Jednak w momencie, gdy śnieg sypie naprawdę mocno i to przez kilka dni z rzędu, prawdopodobieństwo konieczności wykonania takiej czynności rośnie. W szczególności, gdy śnieg pada non stop a do tego utrzymują się minusowe tempeatyry, przez co śnieg nie ma kiedy stopnieć i zamienia się w jedną wielką masę lodu, która jest olbrzymim zagrożeniem dla ludzi. Dotyczy to zarówno domów zwieńczonych na płasko, jak i tych spadzistych. Jeśli więc na naszym dachu zalega gruba warstwa śniegu niezbędne będzie nam profesjonalne odśnieżanie. Jeśli jednak spadnie dużo śniegu i będzie nam niezbędne odśnieżanie dachów Małopolska ma nam w tej dziedzinie wiele do zaproponowania.

Dla wielu odśnieżanie dachów nie jest koniecznością, twierdzą, że skoro mają spadzisty dach to śnieg sam spadnie. Jednak masa zbitego śniegu spadająca z dachu w niekontrolowanych warunkach może komuś zrobić krzywdę, na przykład jeśli ktoś będzie akurat stał pod domem. Warto się nad tym głębiej zastanowić.